Kereste

ORMAN ÜRÜNLERİ SANAYİSİ

Orman ürünleri

Günümüzde teknolojinin ve sanayinin gelişmesiyle Orman ürünleri üretimine yoğun talep doğdu. Bu yoğun talebin sebeplerinden biride ormanların yenilenebilir olmasından dolayıdır. Ülkemizin orman varlığı yaklaşık olarak 21.389 milyon hektardır. Bir araştırmaya göre Ülke ormanlarının %50,1’i verimli, %49,9’u verimsiz orman niteliğindedir. Orman varlığımız orman ürünleri konusunda ikiye İğne yapraklı ormanlar ve geniş yapraklı ormanlar olarak ikiye ayrılır.

Ürünlerinin ham maddesi ormandan elde edilir. Bu yüzdende taşınması açısından hammaddeye yakın olmalıdır. Ormandan elde edilen yuvarlak odunların dayanıklılığını arttırarak işlenir.  Yuvarlak odunlar ince ince doğranır, kesilir, soyulur ve yongalanarak liflerine ayrılır ve işlenir. Bu odunları birleştirerek odunun yapısını fiziksel, kimyasal ve mekanik olarak değiştiren fabrika tesislerine orman ürünleri sanayisi denir. Orman ürünleri sanayisinde presleme, buharlama, kurutma, emprenye  etme işlemleri ile yarı mamul veya mamul mal üreten gerektiğinde de hammadde olarak kullanan ve üretimini yapar.

Ormanlardan elde edilen ağaçlardan, reçine, sığla yağı, kabuk, palamut, defne yaprağı, katran gibi ürünleri elde edip bunlar işlenir. Bu işlenen ürünlerden gıda, boya, kimya, parfüm sanayisinde kullanılır hale getirilir. Hammaddesi odunun yanı sıra bazı saman, mısır sapı, saz ve kamış bitkilerinden  atık kağıt üretilir. Bu kağıtların üretildiği başlıca fabrikalardan bir kaçı İzmit, Çaycuma (Zonguldak), Aksu (Giresun), Çay (Afyon), Balıkesir,  Taşucunda (Mersin). Türkiye de üretilen kerestenin %70’i inşaat, %20 mobilyada,  %10’uda ambalaj vb. alanlarda kullanılmaktadır.

Orman ürünleri

Sektörün Güçlü Yönleri Nelerdir?

Orman ürünleri sanayisinin coğrafi konum, sektörün gelişime açık olması, sektörün son 10 yıldaki performansı,  sektörün gittikçe artan teknolojisi, işletmelerin ürün çeşitliliğini arttırması,  sektöre ait birçok çatı kuruluşunun uluslararası kuruluşlara üye olmaları gibi birçok güçlü yönleri vardır.

Sektörün Zayıf Yönleri Nelerdir?

Orman ürünleri üretirken hammaddeyi doğru ve kontrollü kullanmak gerekir. Bu sebepten dolayı hammadde  sıkıntısı yaşanmakta buna bağlı olarak da kalifiyeli eleman yetiştirmedeki önem artmaktadır. Finansal sorunlar, markalaşma yetersizliği, işletmelerin uluslar arası pazarlamada tanıtım yetersizliği gibi zayıf yönleri de bulunmaktadır.

Çözüm Olarak

Orman ürünleri sanayisinin gelişimi için üniversitelerde kalifiyeli eleman yetiştirerek sektörde daha bilinçli, kaliteli ve kontrollü adımlar atılmasını sağlamak. Sanayide teknolojinin faydalarından yararlanmak, Ülkedeki bozulmuş ormanları kullanarak israftan kaçınmak.

Diğer yazılarımız için tıkla. Orman ürünleri sanayisi ile ilgili araştırmaları okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir